Chatper 20 – Udon Mugizo 麺処 麦蔵

下面有中文。日本語は下記。

Welcome to the Ramen Vagabond, Chapter 20! Hooray! Who would have thought I would make it this far without giving up? For the Westerner readers out there, do you know I write about different things in Chinese and Japanese below? Of course I do talk about ramen with equal passion, but for the one paragraph on my personal update, I tend to just write whatever comes to mind when I think in that language. It’s funny how we behave a little differently when we talk in different languages. I am sure those of you multilinguals out there can relate. For those who only speak English, I really suggest picking up a second language because you won’t be able to see the world in different colors unless you understand different cultures, which starts from understanding different languages.

For the ramen today, I want to talk about “Udon Mugizo”. Wait, didn’t you say ramen? Yes, I am still a ramen vagabond, and most likely will be for a while longer, but “Mugizo” is not the traditional udon. It has so many varieties and flavors there just like ramen, so I thought I can only do it justice by sharing it with more people.

Granted they have the traditional udons here too, where you have it in a light soup usually made with katsuo, mirin, soy sauce and some other good stuff. And you can also choose hot or cold. But the big selling point of “Mugizo” is in their fusion dishes, like Kinoko Sukiyaki, Mentaiko Cream Sauce, Katsu Curry, Tempura Kama Age and many more. Talk about diversity in America, huh? Haha.

Out of all these creative fusionistic (is this even a word?) flavors, my personal fav has got to be the Kobe Sukiyaki Nabeyaki Udon. First of all, I don’t think there’s anyone in the world that doesn’t like Kobe Beef, unless you’re a vegetarian or don’t eat beef somehow. And for someone who only orders beef at an Asian BBQ place, Kobe is a must, especially when you can get it this cheap! $14.95 (tax and tips not included)! But aside from the tender beef, you also have the perfectly blended sukiyaki soup with toppings of kinoko mushroom and fish cake. Man, if only they can add an egg to it, I’d have probably died of happiness at the spot!

This is my last and only post left before I become liberated from the rubber bands this Thursday. My doc said I’ll need to start off with some soft food and not go too crazy. I’ll give ramen a try next weekend, but if you don’t see me posting next week, you know what’s up. Don’t worry, however, cuz I’ve planned out all the ramens I’m going to eat before the end of year, and Ramen Vagabond will always be back.


哈囉,本週的拉麵要介紹的是「Udon Mugizo」!!等等,眼尖的朋友應該已經看到。「奇怪,Udon不是烏龍麵嗎?難道從今天開始要變成烏龍麵人客了??」沒有沒有,絕對沒有。我能向各位客官們保證,我對拉麵是很專情的,絕對不會劈腿!今天會在此介紹這家店純粹是因為這家店實在是又創新又好吃,不太像傳統的日式烏龍麵,更像創意料理,才會在此分享給大家。(謎之聲音:「明明就是因為你已經沒拉麵可寫了…」哇咧,我也沒辦法啊。誰叫我已經六個禮拜只能吃流質,能撐到這算不錯了大哥大姐們!)

好啦,話不多說趕快來看看「Mugizo」到底有什麼過人(麵?)之處。在一般日本料理,日本人都很講究食材原原本本的味道。所以像是傳統的蕎麥麵啊,或是烏龍麵什麼的,通常就是麵再加上用柴魚、醬油、味醂等等去調的高湯。比較少像台灣人會去嘗試加些有的沒的看看能不能蹦出新滋味。可是這家店完完全全打破烏龍麵舊有的定義,大膽的與不同的食菜配料做結合。像是店裡有的香菇鍋燒、炸豬排咖喱、明太子奶油、天婦羅鍋燒清湯等等不同的烏龍麵。整個就是已經超脫既定的烏龍麵的框框,開創出一個新的領域了。話說,在菜單上好像沒有看到烏龍麵跟拉麵的結合…假如我們把烏龍麵跟豚骨濃湯、雞白湯、鹽味清湯、等的拉麵湯頭結合,搞不好也會很不錯的說。又或者是一個碗裡同時使用拉麵跟烏龍兩種麵,讓你嘴裡有不同的嚼勁,給客人一種新的錯亂!嗯~感覺還不錯吃,搞不好會大賣呢哈哈!尤其是在許多甜點裡都有加很多不同料的台灣食文化來說,在台灣應該會很有人氣!

不過在這麼多的菜色中,我最喜歡的還是神戶牛壽喜燒鍋烏龍麵!ㄇ的,真的超~~~讚!神戶牛就不用說了,我本來就是去燒肉店覺得只吃牛的人。但是在高級牛肉旁又加上燙舌燙到不行的壽喜燒湯底還有金針菇、魚板等配料!哇塞,真的是爽呀!如果這時能再來加個蛋應該會直接升天。話說各位有吃過冷的烏龍麵或蕎麥麵嗎?有很多傳統的吃法好像應該都是要吃冷的才對,但我實在不懂如果能選擇吃熱的不是更好吃嗎?如果你可以回答我為什麼冷的比較好吃請在下面留言。我涉略日本這麼深到今天還是無解。吃麵就是要吃那種燙到不行的邊吸邊吃才是爽啊~

那今天就寫到這啦!這週四終於要解封印,拆牙套上的橡皮筋了。醫生是說先從軟的食物開始挑戰,慢慢習慣後再吃好料。不過拉麵還滿軟的,而且大部分的料除了叉燒以外,應該就是喝湯而已吧哈哈?總之呢,如果你下個禮拜有看到PO文,那就代表我解放成功,那如果沒有的話那就只能請客官在耐心的等待一兩個禮拜囉!不過不用擔心,我已經想好之後要去吃的幾家拉麵店了,應該有辦法繼續寫到年底回台灣跟日本。讓我們下回見~


こんにちは、またラーメンの時間です。今週のお店は「Udon Mugizo」です。「あれ?これうどんじゃね?」と思う人もいるかもしれないが、この店は本当に美味しくて、もうラーメン並に愛してます。(実はもうラーメン屋が食べ切れたのも一つの原因で、もう早くゴム輪から解放されて人間らしい食べ物食べたいな〜w)

日本にいる方々なら、「つるとんたん」というチェイン店はご存知のはずでしょう。「Mugizo」は正にそれのアメリカ版だ。うどんとはいえ、伝統的のうどんじゃなくて、うどんの麺を使った創作料理と言ったほうが相応しいと思う。もちろん、普通のうどんもあるけれど、やっぱ一番の売りはうどんとホニャララという幅広い選択肢だね。きのこ鍋焼きだったり、カツカレーだったり、明太子クリームバスタ、天ぷら釜揚げだったり、なんでもありだ。もはやもううどんの限界を超えて新しい領域を開いたな…という。ところで、ラーメンとのコラボはなさそうだけど、うどんx豚骨、又はうどんx鶏ぱいたんの組合はどんな味になるかめっちゃくっちゃ気になるね!おいしいイメージしか思いつかないな〜

この数ものすごく多い中、個人的に一番気に入りのはやっぱKobe Sukiyaki Nabeyakiだね。もともと牛肉が大好きで、焼肉屋に行ったら基本的に牛しか食べない人間だね。その高級牛の上にさらにすき焼き、かまぼこ、きのことかのトッピングで、あとは熱々の鍋に加えたらもうすっげぇ贅沢で、天国に行っちゃうぐらいおいしいわ。ちなみに、うどんもそばも結構冷たいのが好きな方も多くいらっしゃると思うけど、冷たいものを食べて美味しく思うポイントを教えてほしいですね。自分なりはおいしいもんは冷えてもおいしいけど、やっぱできるなら火傷するぐらい熱いうちに食べるのが一番うまいのではないかと。もう以前からずっとある疑問で、回答してくれれば嬉しいです。

それでは、今週の木曜からはもう矯正器についてるゴム輪が取れるから、段々普通の食生活に戻ることができまーす!お医者さんには柔らかい物から慣れていけと言われたけど、ラーメンはそんな固くないから多分来週の週末にはもう食べれんじゃないかな?まあ、もし投稿しなければ、まだ食べれないってことでご辛抱ください。また次回!

Kobe Sukiyai Nabeyaki Udon $14.95

1581 Webster Street #217, San Francisco, CA, USA 94115

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